Mathias Vestergaard på kun 17 år gør lige nøjagtig, hvad regeringen efterspørger. Han driver sin egen virksomhed på andet år. Og han gør sig klar til en videregående uddannelse ved sideløbende at passe gymnasiet til topkarakterer.
I fritiden dyrker han friluftslivet som spejderleder og med klatring. Elevrådet på Statsgymnasiet i Århus får også noget hans tid.
Teenagerens overskudsgivende virksomhed består dels af et enmands-webbureau, MT Productions, dels af en netbutik med gadgets og IT-dimser, Innovationshop.
I 2001-2002 omsatte han for 180.000 kroner og fik et plus på bundlinien på 17.000 kroner.
Målet er at lære
Håret stritter kækt mod alle verdenshjørner, som om der virkelig er fart på, Men det er ikke nogen hæsblæsende ung mand, der tager imod Computerworld Online i kælderværelset, der både er hjem og arbejdsplads for Mathias Vestergaard. Han udstråler nærvær, tilfredshed og eftertænksomhed.
- Det er ikke nogen millionsatsning. Jeg tjener pengene først og bruger dem bagefter. Mit overordnede mål med at lave det her er at lære noget og at opfylde drømmen en IT-butik med seriøs service, siger han.
Energi har Mathias Vestergaard nok af Foto: Malene Grouleff |
Referencelisten er ikke kilometerlang, men til gengæld består den af trofaste kunder, der vender tilbage, når de skal have udviklet noget nyt.
For eksempel Dansklærerforeningen, der er en organisation, der udvikler undervisningsmateriale til dansklærerne i folkeskolen. Mathias Vestergaard har udviklet den webbaserede programprakke Netfidus, som blandt gør det muligt for skoleeleverne at lave deres egne tegneserier.
Han har også produceret animationer af det amerikanske firma Quickwoods produkter.
Generelt reagerer kunderne med anerkendelse, når det går op for dem, at "direktøren" ikke har mere end 17 år på bagen. En enkelt kunde blev slukøret, da han indså, at timeprisen ikke befandt sig på flaskedreng-niveau.
Med en smule ærgrelse i stemmen fortæller han, at indtil han om et år fylder 18 og dermed bliver myndig, må firmaet stå i hans fars navn.
Legede med kode som 10-årig
Frøet til IT-iværksætteriet blev sået allerede i 10 års alderen. Mathias Vestergaard og en legekammerat fandt på, at de ville prøve at kode deres eget computerspil. De lærte sig selv programmeringssprog, så de kunne frembringe et simpelt jægerspil "Shoot and hunt".
Nogle år senere fik Mathias Vestergaard øjnene op for udfordringerne i webdesign via en anden kammerat. Fra en engageret og kompetent lærer i hans folkeskole fik han feedback på sine webprojekter, indtil læreren blev headhuntet til branchen.
Webgesjæften kom der for alvor skub i, da han udviklede en flash-version af det lille jægerspil. En portal tilbød at købe spillet med en annoncepakke.
I bogreolen står der nu bøger i serien "Erhvervsrettet personlighedsudvikling" med titler som "Optimer din tid" og "Forhandlingsteknik".
- Det er rigtig svært at prissætte mit arbejde. For eksempel kan jeg godt fortryde, hvis jeg har forlangt 7000 for en opgave og kan høre på kunden, at det er billigere, end han havde forventet, siger Mathias Vestergaard.
Frihed vigtigere end fyraften
Det kan måske lyde, som om der er flere timer i Mathias Vestergaards døgn, end vi andre må nøjes med. Han forklarer selv, at han aldrig ser fjernsyn, og tilføjer, at teknologiens fleksibilitet også trækker i den rigtige retning.
Han tjekker e-mail på PDA'en og mobilbeskeder i frikvartererne og sørger for, at både kunder og venner får svar tjept.
Mathias Vestergaard bruger tit syv timer om dagen ved computeren Foto: Malene Grouleff |
Men friheden ved at være selvstændig sætter han stor pris på. Antallet af arbejdstimer kan han ikke sætte tal på.
- Det afgørende for mig er, at det er 100 procent fleksibelt. Jeg kan arbejde hele eftermiddagen, hvis jeg ikke har lektier for. Jeg kan gå til fest fredag aften uden at bekymre mig om at skulle møde kl. 7 på en tankstation næste morgen, forklarer Mathias Vestergaard.
Alle bør yde deres bedste
Fremtidsplanerne ligger ikke fast endnu. Men blot at være selvlært er for satset i længden, synes Mathias Vestergaard.
Tankerne går i retning af en ingeniøruddannelse og drømmejobbet kunne godt være projektleder inden for IT.
- For jeg synes, at kommunikation og ledelse er det sjoveste. At rådgive kunderne ud fra deres idéer, siger den 17-årige iværksætter.
Han oplever, at det kan give knubs i skolen at være den, der tager initiativet.
- Når vi skal lave gruppearbejde, ender jeg tit som ham, der leder gruppen, fordi ingen andre gør det. Det kan jeg godt få smæk for. Nogle synes, jeg hundser med dem, men jeg forventer, at folk yder det bedste, de kan, siger Mathias Vestergaard.
Relevant link
http://www.innovationshop.dk/shop/hvorfor.asp" target=_blank">Mathias Vestergaards forretningsfilosofi for Innovationshop